El blog d'Andorra Telecom

cables hdmi tipus

Taula de continguts

Tipus de cables HDMI: quins hi ha i en què es diferencien

Hi ha diversos tipus de cables HDMI, segons el tipus de connexió que necessitis. Vols conèixer millor les diferents opcions disponibles? Continua llegint!

Quines són les principals diferències entre els cables HDMI?

Arribats en aquest punt, podem establir diferències importants entre els cables HDMI. Són les següents:

  • La qualitat dels cables. Si bé la qualitat sol respectar uns estàndards, val la pena que els comprovis. Cal assenyalar que, segons la qualitat, també en pot variar el preu. Per tant, aquest és un criteri que no has de menystenir. 
  • L’estàndard següent. El primer estàndard va ser el 1.0, que va aparèixer el 2002. Ara ja es fa servir l’estàndard HDMI 2.2. Com a criteri general, com més actual sigui l’estàndard, majors seran les prestacions.
  • El nombre de pins. Aquest és un punt central, perquè la majoria dels cables tenen entre 19 i 29 pins, i s’ubiquen en alguna de les categories A, B, C o D. 

Aquests són els principals aspectes que et permetran conèixer les diferències entre uns cables i els altres. Ara, les veurem amb més detall.

Els diferents tipus de cables HDMI

Els cables HDMI són fonamentals per a tota mena de dispositius, des d’ordinadors a televisors, passant per reproductors de DVD i telèfons mòbils. No en va, transmeten simultàniament els senyals de vídeo i àudio. Avui dia han esdevingut elements necessaris i, per això, és crucial que sàpigues quins són els tipus de cables disponibles. Moltes vegades, per desconeixement, es malgasten diners.

D’altra banda, les especificacions tècniques són igualment importants. Cal pensar, per exemple, que no tots els cables HDMI tenen la mateixa capacitat ni estan concebuts per suportar la mateixa amplada de banda. Per això, saber què és el que ens podem trobar en cada cas es converteix en un aspecte crucial. A més, any rere any, els estàndards canvien o s’actualitzen, cosa que ens obliga a fer una ullada a l’actualitat.

Finalment, cal assenyalar que les mides i les qualitats són diferents. Per tant, no és sobrer que ho tinguis en compte. Aquí tens les principals referències:

Tipus de connectors disponibles

El cable connectordiferents tipologies i, generalment, es pren com a referència el nombre de pins que té. Tot i això, hi ha altres aspectes com poden ser la forma que influeixen en la classificació. Aquestes són les principals tipologies que hi ha:

Connector estàndard (o tipus A)

Aquest és el tipus de connector més utilitzat. Compte amb 19 pins i, generalment, s’utilitza per a televisors, consoles de joc i dispositius que tinguin una mida mitjana, com els ordinadors de sobretaula. És molt fàcil de trobar a qualsevol botiga que vengui articles tecnològics. Un altre aspecte que cal assenyalar és que, en general, té un preu molt competitiu.

connector hdmi estàndard

Connector mini (o tipus C)

El connector mini, o de tipus C, està concebut, principalment, per a les càmeres de vídeo. L’estructura és semblant a un connector estàndard, però és més pla, precisament, per facilitar la connectivitat. Per aquesta raó, la majoria de vegades és fàcilment reconeixible. 

Connector mini hdmi

 

Connector micro (o tipus D)

El connector micro, o de tipus D, és el més petit que hi ha. Podem assenyalar que és un connector de nínxol, ja que no és compatible amb la majoria dels dispositius. És el que se sol utilitzar per a les càmeres de fotos. En conseqüència, és un model molt interessant amb què pots comptar. 

Connector B

El connector B és un model de nova introducció, per això molts no el coneixen. Bàsicament, es tracta d’un cable amb 29 pins que és idoni per a dispositius de 8 K. Per tant, si bé ara el seu ús és testimonial, sí que és previsible que en els propers anys es generalitzi. 

Versió d’HDMI

La versió d’HDMI s’ha anat millorant al llarg dels anys. Avui dia, el més habitual és trobar cables HDMI 2.0, que proporcionen suport de 4 K a 60 Hz, amb quatre streams d’àudio. També és possible comprar cables HDMI 2.1, encara que amb més dificultat, que serveixen per augmentar l’amplada de banda i que són ideals per a la xarxa 5G, amb una capacitat d’entre 8 K a 120 Hz.  

El consell que et donem és que, sempre que puguis, compris el cable corresponent al darrer estàndard, és a dir, el 2.1. Ha passat molt temps des que, l’any 2002, va aparèixer la versió HDMI 1.0 i ara és pràcticament impossible trobar aquest cable perquè ha quedat obsolet. 

Conclusió

Conèixer quins són els diferents cables HDMI del mercat és interessant, sobretot per assegurar la connectivitat. A Andorra Telecom oferim diferents serveis de connexió a Internet, TV i telefonia mòbil. Contacta’ns si vols saber-ne més!

Comparteix aquest article en xarxes socials

Compartir a Twitter
Compartir a LinkedIn
Compartir a Facebook
Compartir a WhatsApp
Compartir per mail