El blog d'Andorra Telecom

¿Que-puedes-hacer-para-evitar-los-ciberataques-a-tu-empresa

Taula de continguts

Què pots fer per evitar els ciberatacs a la teva empresa?

Els ciberatacs a la teva empresa es poden evitar o, si més no, minimitzar, si implementes una sèrie de polítiques específiques. Aquí te les expliquem millor. 

Maneres d’evitar els ciberatacs a la teva empresa

Els ciberatacs a una empresa es multipliquen cada any, i suposen un cost important per a aquestes. Per exemple, el 2021 el cost mitjà de cada ciberatac per a les empreses va superar els 100.000 euros i, encara que aquesta magnitud ha baixat pel que suposaven en el passat, continua sent significatiu. Això obliga, doncs, a prendre les mesures següents:

1. Fes totes les actualitzacions de programari que corresponguin

El primer que has d’assegurar és que es fan totes les actualitzacions de programari dins del termini i la forma escaient. De tots els dispositius. Per què? Doncs perquè, a més d’una major garantia de seguretat, mantenir qualsevol dispositiu actualitzat implica millorar el seu rendiment, així com l’opció de comptar amb funcions renovades. S’ha de posar un èmfasis especial en els dispositius exposats a la xarxa, això sí, per a evitar problemes com el robatori d’informació, entre altres. 

La majoria dels dispositius realitzen actualitzacions per defecte passat un temps; és altament important que les descarreguis quan toqui, perquè d’aquesta manera s’instal·len pegats de seguretat que impedeixen que els pirates informàtics ataquin. Per altra banda, i no menys rellevant, recorda que la majoria de les actualitzacions dels antivirus són anuals, i és una despesa irrenunciable. També hauries de tenir un tallafocs que proporcioni una primera protecció.

Prevenir passa, moltes vegades, per no deixar portes obertes amb el teu programari. I la diferència amb no actualitzar-lo és substancial. 

2. Fes servir un programari actualitzat

L’ús d’un programari actualitzat és igualment rellevant. I és que, de fet, si fas servir un dispositiu arcaic, a més de problemes de velocitat i espai, probablement també els tindràs de seguretat. Per tant, tot el que impliqui disposar de dispositius al dia i preparats per repel·lir amenaces informàtiques, és important.

Això serveix per a un ordinador de sobretaula, portàtil, telèfon mòbil o tauleta tàctil, i fins i tot per a objectes connectats. Com més antic sigui, més possibilitats hi ha que per a fallides de seguretat. Val la pena, doncs, que tinguis en compte aquesta circumstància.

3. Planifica les teves necessitats de seguretat informàtica

És crucial dur a terme una auditoria de les teves necessitats de seguretat informàtica, sobretot a mitjà i llarg termini. Pensa que, sense aquesta informació, hauràs de treballar sobre la marxa, amb els problemes que això comporta.

L’ideal, en aquest cas, és que facis una auditoria informàtica de riscos, i a partir d’aquí prendre les decisions necessàries. Com més gran sigui l’empresa, més grans seran les necessitats de planificació.

4. Inclou contrasenyes d’accés individualitzades

Les contrasenyes d’accés individualitzades són crucials perquè aquesta és una manera d’evitar problemes i mantenir la traçabilitat. I, per altra banda, cal que les contrasenyes tinguin els suficients caràcters, que aquests siguin alfanumèrics i que, si és possible, incloguin majúscules i minúscules. Aquesta és una bona manera de millorar la seguretat d’entrada i sortida.

5. Restringeix els accessos a la intranet

Els accessos a la intranet han de ser limitats a aquelles persones que realment la faran servir. I, com a element general, recomanem que serveixin només per a les persones de l’empresa.

Hi ha algun tipus de problema o atac cibernètic? Com menys persones entrin, més fàcil serà controlar i identificar on és el problema. I això serveix, indistintament, per a atacs fruit de la imprudència.

És molt interessant que aquesta traçabilitat es tingui en compte des del primer moment. Si no, les respostes davant dels atacs seran molt més complicades.

6. Comprova sovint l’estat de seguretat per evitar ciberatacs a la teva empresa

L’estat de seguretat de les connexions s’ha de comprovar amb certa freqüència. I, en aquest cas, hem de dir que la majoria de les connexions, antivirus o dispositius connectats permeten fer un escombrat de seguretat periòdic. Si això no es fa de forma automàtica, us recomanem que feu una revisió setmanal; així veuràs si hi ha problemes.

7. Accedeix a internet amb xarxes de confiança

L’accés a internet amb xarxes de confiança és una altra de les maneres d’evitar ciberatacs a la teva empresa. Sempre que puguis, cal utilitzar xarxes privades, amb un bon xifrat i amb contrasenyes específiques.

Quan treballes amb una intranet, les possibilitats de problemes es redueixen, i ho fan de manera substancial. En canvi, treballar amb una xarxa WiFi pública augmenta els riscos; per això, si treballes amb WiFi, has de fer-ho amb xarxes privades i de confiança.

Aquesta és una de les prevencions prèvies que heu de guardar. Tot i això, si l’entrada està vetada per als hackers, les possibilitats de problemes són menors.

8. Fes còpies de seguretat per a minimitzar els efectes dels ciberatacs a l’empresa

Les còpies de seguretat o backup són convenients si hi ha algun tipus de sabotatge informàtic o s’utilitza malware. Per què? Doncs perquè pots tornar a una versió anterior a l’atac en pocs minuts o hores. D’aquesta manera, minimitzaràs les conseqüències de l’atac, i l’estructura de l’empresa podrà funcionar en poc temps en l’essencial. 

En conclusió

Reduir o eliminar els ciberatacs a la teva empresa és possible, si s’actua de manera sistemàtica. A Andorra Telecom t’ajudem a contractar una xarxa WiFi segura. Truca’ns per a conèixer millor els nostres serveis!

Comparteix aquest article en xarxes socials

Compartir a Twitter
Compartir a LinkedIn
Compartir a Facebook
Compartir a WhatsApp
Compartir per mail