El blog d'Andorra Telecom

ciberseguridad en el entorno digital 

Taula de continguts

La importància de la ciberseguretat en l’entorn digital

La ciberseguretat en l’entorn digital s’ha convertit en una necessitat per a qualsevol persona que accedeixi a internet i manegi dades personals. Aquí t’indiquem algunes raons per les quals és tan important. 

Per què la ciberseguretat en l’entorn digital és crucial: claus que has de conèixer

La ciberseguretat en l’entorn digital afecta per igual a particulars i empreses, tot i que a diferents nivells. El codi maliciós (malware o programari maliciós) i les pràctiques com el phishing o el ransomware poden realitzar-se davant d’ambdós col·lectius. Així mateix, això s’aplica a la navegació web, però també a l’emmagatzematge al núvol.

I no cal assenyalar que els entorns digitals han afavorit l’augment del cibercrim. De fet, ja representa un 1,5% del PIB mundial, aproximadament. Són molts els mètodes per saltar-se la llei a la xarxa, però aquí el que més ens ha de preocupar és l’ús il·lícit de les nostres dades, que moltes vegades es venen a la Dark Web.

Aquí us indiquem 4 motius definitius pels quals és tan rellevant la ciberseguretat digital i evitar els ciberatacs. Dona una ullada, perquè és fonamental conèixer-los:

1. Protegeixes les teves dades i les de tercers

El principal motiu pel qual cal promoure la ciberseguretat, és la protecció de les teves dades o les de tercers. I encara que la importància pot ser diferent, igualment la té; analitzarem ambdós casos.

Per exemple, tu com a particular tens interès que no espiïn el teu correu electrònic, les teves contrasenyes de xarxes socials, i que no entrin als teus comptes bancaris o targetes. Si tens uns protocols de ciberseguretat fiables, reduiràs a la mínima expressió les possibilitats de robatoris d’informació delicada. Al cap i la fi, hi ha pautes senzilles a l’abast de tothom, com ara utilitzar un antivirus fiable, fer servir programari legal, o no repetir les contrasenyes.

Quan es tracta de les dades de tercers, és més important encara. De fet, hi ha una informació molt més gran per les persones que afecta, de manera que has de ser més curós i ordenat. La pèrdua d’informació de tercers fa que tinguis responsabilitats, si ets el propietari de la base de dades. En conseqüència, hauries d’invertir en sistemes de seguretat per evitar robatoris.

2. Millores la teva reputació

La ciberseguretat és la clau per una qüestió de reputació, tant personal com corporativa o organitzacional. Qui no sap gestionar les dades personals o les dades de tercers que custodia, dona una mala imatge cap a l’exterior. Per tant, la ciberseguretat en l’entorn digital, a més de prevenir problemes futurs, transmet serietat. Aquesta és una bona raó perquè no escatimis esforços en aquest àmbit.

Si no tens exposició pública, probablement això no t’afecta gaire. Però no ens equivoquem, doncs la majoria de la població la té. I és que hi ha prou que tinguis un perfil de xarxes socials hackejat: la teva imatge ja perdrà de cara a l’exterior. Aquest és un exemple que posa de manifest que val la pena invertir en ciberseguretat.

3. Evites problemes legals en un futur

La ciberseguretat en entorns digitals és una garantia per evitar problemes legals en el futur. Imagina que et roben les contrasenyes o el número PIN de la targeta bancària, i et suplanten; estaries a la mercè dels ciberdelinqüents, i no només pels diners que perdries, sinó de les accions il·lícites que aquests podrien dur a terme. I si ets una empresa o organització, et recordem que la legislació europea i andorrana de Protecció de Dades imposa multes de fins a 100.000 euros per a les faltes molt greus.

Tingues present que els problemes legals són, en si mateixos, problemes econòmics. Moltes vegades, per demostrar que no has actuat de mala fe, hauràs de gastar-te uns diners. Si ho penses, és preferible prevenir i invertir en connexions a internet segures, antivirus, programari confiable, actualitzacions, o incloure contrasenyes difícils de desxifrar. El cost d’oportunitat de no fer-ho és molt alt.

4. Estalviaràs diners gràcies a la ciberseguretat a l’entorn digital

Prendre mesures de ciberseguretat és un estalvi a mitjà i llarg termini. El motiu? Que, en evitar intrusions, sabotatges o robatoris de dades, t’estalvies costos derivats de la reparació d’aquests problemes, o de les reclamacions. El mateix passa, sense anar més lluny, amb la pèrdua de dades; si comptes amb un servei de backup, perquè no perdràs la informació ni hauràs de fer esforços per recuperar-la.

Avui dia, obviar la importància de la ciberseguretat no és una opció. Pensa que els inconvenients de funcionar sense prendre precaucions són molts, i molt costosos. Per tant, et recomanem que, en la mesura del possible, busquis solucions funcionals.

En resum…

La ciberseguretat en l’entorn digital és un element essencial per evitar riscos, estalviar diners, millorar la teva imatge i, en definitiva, aprofitar el millor que ens ofereix la xarxa. A Andorra Telecom t’ajudem a aconseguir la connexió a internet que necessites, amb totes les garanties d’encriptació i personalització de la contrasenya. Pregunta’ns pels nostres serveis!

Comparteix aquest article en xarxes socials

Compartir a Twitter
Compartir a LinkedIn
Compartir a Facebook
Compartir a WhatsApp
Compartir per mail