La connectivitat de xarxes és un concepte fonamental relacionat amb les connexions dels teus diferents dispositius . Aquí et definim el concepte i et descrivim les principals tipologies.
Què és la connectivitat de xarxes?
La connectivitat de xarxes es pot definir com la capacitat que té un dispositiu de connectar-se a un altre. Això pot servir per a Internet (el cas més habitual), però, també, per interaccionar a distància, com és el cas dels dispositius Bluetooth. D’altra banda, cal assenyalar que aquesta connectivitat pot ser per cable o sense fils, segons el cas. També convé que sàpigues que les diferències de velocitat poden variar.
Si bé el més habitual és que pensem gairebé immediatament en Internet, la connectivitat de xarxes no té per què incloure-la. De fet, la idea de connectar dos dispositius ja existia amb la telefonia convencional. El que passa és que ara mateix aquesta qüestió s’ha fet més complexa. Per tant, convé que la coneguis millor.
Quins tipus de connectivitat de xarxes hi ha?
La connectivitat és un concepte que, en les darreres tres dècades, ha evolucionat, i molt. Cal assenyalar que l’aparició d’Internet va multiplicar les opcions disponibles i, amb el desenvolupament de l’IoT (Internet de les Coses) aquesta realitat s’ha fet més complexa, si és possible. Per aquest motiu, tenir una pauta sobre les diferents opcions que hi ha i fórmules de connectivitat és interessant. Per fer-hi èmfasi, farem un recorregut per les diferents possibilitats que hi ha. Preparats? Som-hi!
Bluetooth
La connectivitat Bluetooth es va concebre per connectar un dispositiu a una base central. Per exemple, és habitual que els cotxes puguin connectar el telèfon mòbil perquè no s’hagi de manipular el telèfon mòbil. El mateix passa amb altres dispositius que es poden connectar entre si perquè funcionin a distància. Cal dir que, avui dia, aquesta és una metodologia estesa en determinats àmbits.
Fibra òptica
La connexió a Internet per fibra òptica funciona amb fils. Tanmateix, en aquest cas, aquests són de vidre, tenen millor connectivitat i solen ser més ràpids que l’ADSL . Per exemple, ens estem referint a velocitats de fins a 1 Gbps. És, sens dubte, la millor opció que hi ha.
Connectivitat de dades mòbils
La connectivitat de dades mòbils, com el seu nom indica, és una connexió de paquets de dades per a telèfons mòbils i tauletes. En general, es tracta de velocitats petites, però amb l’avantatge que té un gran abast. Avui dia, gairebé tots els mòbils treballen amb xarxes 3G que, segons la cobertura, es converteixen en 4G i 5G.
Connexió WiFi
La connexió WiFi és la que permet que un dispositiu es connecti a una xarxa sense cap tipus de cablejat. En aquest supòsit, cal assenyalar que la xarxa pot ser privada o pública (relativament freqüent). El que passa, moltes vegades, és que una xarxa privada té prou potència perquè un dispositiu de sobretaula o mòbil es connecti mitjançant la clau d’accés. L’avantatge és la possibilitat de connectar-hi una multitud de dispositius, mentre que els desavantatges estan (de vegades) relacionats amb la seguretat i amb el fet que hi pot haver una sobrecàrrega per dispositius.
Conclusió
Conèixer els diferents tipus de connectivitat de xarxes és important per adaptar correctament els teus dispositius i aprofitar el millor de cadascun. A Andorra Telecom oferim un servei de connexió a internet. No dubtis a contactar-nos per saber-ne més!