El blog d'Andorra Telecom

Fibra óptica y fibra simétrica

Taula de continguts

Quines diferències hi ha entre la fibra òptica simètrica i la fibra òptica asimètrica?

Actualment, el teletreball ha fet que moltes persones necessitin una bona velocitat d’Internet per poder treballar des de casa, ja que una connexió lenta pot tenir un gran impacte en el teletreball. Per això, conèixer les característiques i diferències entre els diferents tipus de connexió a Internet disponibles és important per poder determinar quin és el més adequat per a cada llar, en funció de diversos aspectes.

La fibra òptica pot ser simètrica o asimètrica i, a continuació, t’expliquem les diferències entre tots dos tipus. I cal dir que això és determinant per decidir quina modalitat és preferible. Pren nota: aquesta informació t’interessarà.

Què és la fibra òptica?

En primer lloc, cal saber la definició de fibra òptica. La fibra òptica és un tipus de servei de connexió a Internet que consisteix en la transmissió de dades des de la central telefònica fins a casa nostra a través d’un cable molt fi. La fibra òptica destaca per la velocitat a què permet enviar dades, per la qual cosa ofereix la possibilitat de navegar a través d’Internet de manera molt més ràpida en comparació amb altres sistemes més tradicionals com l’ADSL.

A més, és una connexió directa, amb una velocitat real. Dit d’una altra manera, mitjançant la fibra òptica rebràs la connexió real que hagis contractat, ja que no es produeixen alteracions. D’altra banda, és important saber que hi ha diferents tipus de fibra òptica i, tal com veurem més endavant, no tots tenen les mateixes característiques. En alguns llocs es fa servir fibra òptica asimètrica i en d’altres, fibra òptica simètrica. La primera destaca per la velocitat a què permet descarregar arxius com ara documents, música o altres, però no ofereix la mateixa velocitat de pujada de materials. La fibra òptica simètrica, en canvi, que és el tipus de fibra òptica que oferim a Andorra Telecom, ofereix una molt bona velocitat de connexió a Internet tant per descarregar com per pujar arxius.

Sigui com sigui, cal remarcar que la fibra òptica, independentment que sigui simètrica o asimètrica, és una tecnologia de qualitat per aconseguir una millor velocitat i rendiment. No ha d’estranyar que estigui substituint altres mètodes de connexió tradicionals.

Què és exactament la fibra òptica simètrica?

Mentre que, fins fa uns anys, poder descarregar documents i altres materials d’Internet era un dels principals aspectes que calia tenir en compte a l’hora de contractar un servei de connexió a Internet, actualment hi ha altres elements que hem de considerar. Realitzem més videoconferències, treballem des de casa, enviem arxius i documents més pesats, actualitzem les nostres xarxes socials i pugem informació com ara imatges i vídeos de forma constant… I tots aquests hàbits, entre tants d’altres, fan que la velocitat de pujada sigui tan important com la velocitat de baixada.

Aquesta és la característica principal de la fibra òptica simètrica: és un servei de connexió a Internet que ofereix la mateixa velocitat de baixada que de pujada. I això, sens dubte, ha marcat un abans i un després a la fibra òptica. Podem dir, sense por d’exagerar, que aquesta tecnologia és disruptiva. Tot i que ja estava disponible a principis del 2000, la seva adopció ha estat gradual i en paral·lel a les necessitats dels usuaris.

El que passava, en un primer moment, és que hi havia més velocitat de baixada que de pujada; de fet, la diferència podia ser de 10:1 a favor de la descàrrega d’arxius. Això, en un context en què es prioritzava la descàrrega d’informació, no comportava problemes. Però quan les videoconferències, l’streaming i altres tecnologies s’han generalitzat, la fibra òptica simètrica es converteix en una necessitat. És per això que és una opció que s’està expandint.

Te’n recordes de l’efecte de congelació a la imatge, o quan es “penjava” l’internet? Bé, doncs aquests són fenòmens típics de la fibra òptica asimètrica i de connexions primàries. La fibra òptica simètrica va néixer i es va desenvolupar, precisament, per tal de posar fi a aquesta problemàtica.

Aleshores, en què es diferencien la fibra asimètrica i la simètrica?

Tal com hem vist, la fibra simètrica és un tipus de fibra òptica que destaca pels beneficis que té davant la fibra asimètrica. Però, per això, has de saber quina és la principal diferència entre ambdues: la velocitat.

La fibra òptica asimètrica garanteix una molt bona velocitat de baixada de la xarxa d’arxius i materials.  Però ofereix una velocitat de pujada més lenta. De fet, es va començar a generalitzar a la dècada de 1980, i amb l’eclosió d’internet a la dècada de 1990, va ser la tecnologia d’ús més habitual. Convé assenyalar que, en aquells moments, la xarxa estava concebuda bàsicament per a la navegació i la descàrrega de dades. No va ser fins ben entrada la dècada del 2000 quan es va donar més importància a la pujada d’arxius.

La fibra simètrica, en canvi, tal com indica el seu nom, ofereix la mateixa velocitat tant de baixada com de pujada de materials. Això significa que la fibra simètrica permet fer videotrucades fàcilment, és ideal per treballar des de casa i proporciona una millor velocitat de connexió a l’hora d’enviar arxius o pujar-los a plataformes al núvol. A nivell pràctic, això fa que les connexions a internet siguin més funcionals, i es marca la diferència.

El que és recomanable, si es comença una instal·lació de zero, és optar directament per la fibra simétrica. El cost d’oportunitat de no fer-ho és elevat, perquè s’hauria de tornar a començar la instal·lació. Avui dia, el més comú és trobar-nos amb instal·lacions simètriques.

Avantatges de la fibra simètrica

Ja hem vist, doncs, que la fibra simètrica ofereix múltiples beneficis. Tot seguit, resumim els avantatges:

  • La velocitat a Internet que ens ofereix és molt més ràpida que amb altres sistemes més convencionals. Per aquest motiu, cada vegada s’instal·len més xarxes d’aquestes característiques.
  • Permet pujar arxius a Google Drive i altres plataformes al núvol a una velocitat més alta, en comparació amb la fibra asimètrica. Si vols compartir més arxius per raons de feina o lúdiques, la diferència es nota.
  • També ofereix una connexió més ràpida en utilitzar aplicacions o plataformes de gaming, ja que aquests impliquen la baixada i pujada d’importants quantitats de dades.
  • No hi ha interferències.
  • La latència és reduïda, i això és positiu per al joc. Així, d’aquesta manera s’eviten interrupcions al mig de les partides.
  • La seva instal·lació és senzilla. Aquest és un aspecte en el qual no hi ha una diferència qualitativa important respecte a la fibra òptica asimètrica.
  • També millora la qualitat dels vídeos en fer videoconferències.  I això s’aconsegueix de dues maneres: mitjançant una millor definició de la imatge, i perquè s’evita la “congelació” de la mateixa.
  • Les retransmissions en directe a través de diferents plataformes també són de millor qualitat. Avui dia, si vols veure un esdeveniment (esportiu o roda de premsa), aquest es un punt rellevant.
  • Ofereix més seguretat de dades que altres tipus de connexió a Internet.
  • Respon millor davant de variacions externes. Per exemple, està més protegida de les inclemències climàtiques i és menys sensible a les oscil·lacions de velocitat.
  • Permet connectar un nombre més gran d’equips a la xarxa sense que això afecti la velocitat. Per tant, fins i tot si hi ha diversos usuaris connectats a Internet alhora, tots podran gaudir duna bona connexió.

​​​​​​Què és preferible? Fibra òptica simètrica o fibra òptica asimètrica?

Si bé, la fibra simètrica és preferible a nivell general, i més en temps de 5G, és positiu consultar els pros i contres depenent de la finalitat de connexió. No es tracta només del “què”, sinó també del “per què”. I és possible que, en funció de l’ús, sigui més interessant una tecnologia o una altra. Aquí resumim cada cas:

Fibra òptica simètrica

La fibra òptica simètrica és, sense dubte, la millor opció si vols una connexió a internet de qualitat. El motiu? Que, en ser la velocitat de descàrrega i càrrega la mateixa, serà molt més fàcil mantenir qualsevol mena d’activitat. Ja no es tracta de les qüestions més lúdiques, sinó que és millor per treballar.

Avui dia es valora especialment l’accés a internet, i això també passa per una bona connexió de fibra òptica. Encara que el cost és una mica superior, hi ha empreses que poden proporcionar una fibra simètrica de qualitat a bon preu. Pensa, a més, que un altre dels factors diferencials respecte a l’altra tecnologia és que aquesta fibra és polivalent. Per tant, no t’hauràs de preocupar pel tipus d’ús que vulguis donar a la xarxa.

Fibra òptica asimètrica

La fibra òptica asimètrica, en tenir una velocitat de descàrrega més ràpida que de càrrega, pot servir per a un ús lúdic. Per exemple, qui vulgui descarregar un arxiu d’àudio, una pel·lícula o veure una sèrie en streaming (Netflix), tindrà aquesta necesitat coberta sense gaires problemes. 

En el passat, la fibra òptica asimètrica era més econòmica, i per a un ús més recreatiu, podia cobrir bé aquesta necessitat. Encara que avui continua sent més barata, recorda que no és la millor opció per treballar, sigui pujant fitxers o mantenint videoconferències. No és cap secret que, avui en dia, el teletreball ja és una realitat, i hi ha un cost d’oportunitat per no tenir una bona connexió d’internet.

En conseqüència, el que recomanem, sempre que sigui possible, és que optis per una instal·lació simètrica. Pot ser una mica més costosa, però a la llarga et compensarà.

A Andorra Telecom comptem amb la fibra simètrica, la qual cosa et permet navegar per Internet, descarregar arxius i pujar documents a més velocitat. A més, t’oferim diferents tipus de serveis de connexió a Internet. Consulta les opcions que tenim disponibles!

Comparteix aquest article en xarxes socials

Compartir a Twitter
Compartir a LinkedIn
Compartir a Facebook
Compartir a WhatsApp
Compartir per mail