El blog d'Andorra Telecom

Inteligencia-artificial-que-es-y-como-funciona

Taula de continguts

Intel·ligència artificial: què és i com funciona

La Intel·ligència Artificial (IA) s’ha convertit en una de les palanques del progrés econòmic i social. Aquesta entrada t’explica, detalladament, en què consisteix i de quina manera funciona. 

Què és la intel·ligència artificial i com funciona

La Intel·ligència Artificial (IA) defineix totes les tecnologies que busquen imitar els comportaments humans de raciocini i presa de decisions. En definitiva, programes informàtics que permeten pensar i decidir de manera autònoma, sense la intervenció dels humans. 

El funcionament de la Intel·ligència Artificial (IA) pot imitar pròpiament el comportament humà, o només reproduir-ne la capacitat de raciocini mitjançant xarxes neuronals. 

Com es fa? Hi ha un conjunt d’algoritmes que processen la informació i estableixen les connexions. A més, gràcies al Big Data, la IA s’ha desenvolupat molt més, perquè s’analitza una gran quantitat de dades i és més fàcil prendre bones decisions. Finalment, convé dir que amb la xarxa 5G s’ha guanyat en velocitat.

De quina manera funciona la IA? La resposta és que segons la categoria d’aquesta. Aquí tens els principals tipus de IA:

Intel·ligència basada en funcionalitats

La intel·ligència basada en funcionalitats és una de les modalitats que existeixen. Ens referim a la capacitat de processar informació, però sense l’historial d’interaccions passades. Aquesta va ser la primera IA que va aparèixer, i per això és la més limitada. A nivell pràctic, està superada per l’actual IA basada en capacitats. 

Els primers ordinadors que incloïen la IA funcionaven així. Això no ens ha d’estranyar, ja que és el tipus d’IA més bàsic que existeix.  

Intel·ligència Artificial de capacitats

La IA de capacitats consisteix en la capacitat d’aprendre d’experiències passades per prendre decisions. D’aquesta manera, es redueixen les probabilitats de cometre errors nous. De fet, hi ha casos puntuals en els quals es pot superar el raciocini humà gràcies a aquest aprenentatge. Cal assenyalar que aquest tipus de funcionament d’IA és el majoritari, avui en dia.

El concepte principal d’IA és el d’imitar, millorat, el comportament del cervell humà. I no és un secret que una persona amb el cervell en perfectes condicions tingui un record derivat de les seves experiències, per a bé o per a mal. Aquest és un aspecte que ens diferencia d’altres espècies animals, sobretot en comportaments complexos. 

Machine Learning 

El Machine Learning (ML) és la capacitat de realitzar un aprenentatge autònom del sistema sense que hi hagi cap intervenció externa. Això és essencial, perquè així  aconsegueixes que siguin més ràpids els processos i, amb això, millorar el resultat final que esperes. No totes les IA funcionen amb ML, de manera que has de comprovar-ho abans perquè, sinó, hauràs d’introduir actualitzacions o millores. 

Exemples pràctics de funcionament de la IA

Existeixen alguns exemples pràctics de com funciona la IA a la nostra vida quotidiana. Aquests són els més coneguts:

  • Assistents de veu: els assistents de veu (Siri o Alexa) han arribat per fer-nos la vida més fàcil, en tots els sentits. Detecten la veu, fins i tot els accents, i ens indiquen possibles solucions; en alguns casos, a més, s’encarreguen de portar a terme les ordres que els hi donem.
  • Navegador GPS: la tecnologia GPS ja té algunes dècades, però avui, gràcies a la IA, permet calcular rutes en temps real, i proposar la que millor funcioni per a tu. Això també s’aplica a Google Maps. 
  • Correu electrònic: la pràctica totalitat dels servidors de correu electrònic actuen, ja, filtrant aquella informació que no és del nostre grat. Per exemple, evitant que els correus sospitosos d’spam entrin a la nostra safata d’entrada.
  • Xarxes socials: els algoritmes de les xarxes socials fan filtratges, i permeten adaptar el que s’ofereix als gustos de l’usuari. Això passa a Facebook, YouTube, Instagram o TikTok, però també a apps de cites com Meetic o Tinder, per posar dos exemples. 
  • Marketplaces i e-commerce: els marketplaces i e-commerce són també dues vies per treballar millor. Per què? Doncs perquè, segons el teu historial de cerques, es farà una selecció d’articles adaptant-los al que desitges.
  • Telèfons mòbils: els actuals telèfons mòbils són gairebé tots telèfons intel·ligents, que permeten afinar les cerques, no només en apps, sinó en selfies que depuren les imatges. 
  • Motors de cerca: els motors de cerca com Google, a través de la teva experiència, et fan recomanacions de cerques. Aquesta és una manera de reduir els terminis i facilitar la navegació.

Les possibles aplicacions s’estan multiplicant i, a mitjà termini, és molt probable que apareguin més opcions. 

En resum…

La Intel·ligència Artificial (IA) està proporcionant noves vies per a fer més fàcil la teva experiència d’ús d’internet, però també per a treballar. Una bona connexió a internet, com les que pots contractar en Andorra Telecom, ajuda perquè la IA doni el millor de si mateixa.

Comparteix aquest article en xarxes socials

Compartir a Twitter
Compartir a LinkedIn
Compartir a Facebook
Compartir a WhatsApp
Compartir per mail