El blog d'Andorra Telecom

Navegar amb seguretat per internet

Taula de continguts

5 consells per navegar amb seguretat per internet

Navegar amb seguretat per internet és fonamental per no perdre informació valuosa ni patir atacs a la teva intimitat. Per això, en aquest article t’explicarem què pots fer per preservar la seguretat de les connexions.

5 pautes que has de seguir per navegar amb seguretat per internet

La navegació segura a internet ha d’estar subjecta a tot un seguit de condicions, sobretot internes. De fet, un dels problemes recurrents és el risc de patir atacs informàtics, i les xifres són esgarrifoses: l’augment dels atacs de codi maliciós va ser d’un 358% el 2020 respecte al 2019. 

Un altre aspecte rellevant és que la navegació segura afecta tothom, tant particulars com empreses. Ningú està lliure de ser víctima d’atacs per codi maliciós (malware), phishing o ramsonware. Per tant, desar certes precaucions es converteix en una premissa imprescindible per al dia a dia.

Aquests consells per navegar amb seguretat per internet s’haurien de seguir sempre i en conjunt. Amb això no eliminaràs del tot el risc de patir atacs informàtics, però sí que el reduiràs substancialment.

Utilitzar un antivirus actualitzat

L’ús d’un antivirus actualitzat és una de les condicions bàsiques perquè no tinguis problemes. No obstant això, els amics de l’aliè no descansen i solen crear nous virus; la nostra recomanació és que instal·lis un antivirus i el mantinguis actualitzat.

Mantenir actualitzats el sistema operatiu i els programes instal·lats

L’actualització del sistema operatiu i dels programes que tinguis instal·lats és convenient per una qüestió operativa, però també de seguretat. Les versions antigues tenen bretxes de seguretat que utilitzen els hackers per enviar virus troians o robar documentació. Per tant, una bona pràctica és utilitzar sempre la versió més recent de Windows, macOS, Android o iOS, així com totes les aplicacions que tinguis instal·lades. 

Cal assenyalar que alguns proveïdors ja incorporen automàticament la descàrrega de les actualitzacions. Ara bé, si això no és així, és convenient fer l’esforç d’actualitzar-los. Si no, això pot portar problemes a mitjà i llarg termini. 

No descarregar programes pirates o sense llicència d’ús

La llicència d’un programa o aplicació és la garantia de responsabilitat del fabricant que el programari està lliure de virus. Per tant, fer servir un programa piratejat o que no tingui llicència d’ús és un risc potencial. És convenient que tinguis en compte aquest aspecte per evitar problemes a la llarga. Al cap i a la fi, l’ús de programes no autoritzats és poc recomanable. 

La veritat és que pagar per una llicència et protegirà de problemes de seguretat i el benefici sol ser més alt que la inversió. En conseqüència, sempre que sigui possible, caldrà que utilitzis un programari legítim o oficial. Això també servirà, per exemple, quan descarreguis una app mòbil, de manera que aconsellem que utilitzis apps fiables. 

No donar les nostres credencials a portals que no siguin fiables

És habitual que, per fer compres o registrar-te, demanin alguna informació o dades personals. Ara bé, no hauries d’introduir dades sensibles a portals que no resultin fiables. No en va, aquesta és una de les estratègies de phishing usuals, i el pitjor de tot és que, la majoria de vegades, seràs víctima d’aquests atacs sense ser-ne conscient, sense prou temps de resposta.

Com sé que un lloc web és fiable? Hi ha algunes maneres de comprovar-ho. En primer lloc, la reputació externa que se li hagi donat per part dels usuaris o preferir visitar les pàgines web d’empreses conegudes. D’altra banda, revisar que inclogui la informació legal en un lloc visible i detallat. Finalment, que inclogui el certificat de seguretat SSL, fàcilment visible per un cadenat a la URL o adreça de la pàgina web. 

Crear contrasenyes diferents per a cada servei

Hi ha navegadors on les contrasenyes es repeteixen i queden guardades. Aquest és un problema recurrent que genera alguns riscs. Per tant, cal assenyalar que, en la mesura que sigui possible, hauries d’utilitzar contrasenyes diferents per a cada servei. Si bé aquesta estratègia no elimina completament les possibilitats de robatori d’informació sensible o de suplantació d’identitat, sí que les minimitza. 

Les contrasenyes diferents poden ser una mica difícils de memoritzar, ho sabem. No obstant això, sempre que puguis, hauràs d’introduir alguna variant perquè sigui més difícil copiar-les. En general, un bon consell és que prenguis un text bàsic com a contrasenya i que afegeixis alguna majúscula, símbol o número. També podries utilitzar una aplicació de gestió de contrasenyes d’escriptori o el núvol.

Conclus

Navegar amb seguretat per internet és més fàcil si segueixes unes bones pràctiques. Per descomptat, a Andorra Telecom oferim serveis per blindar la teva privadesa i reforçar la seguretat de les teves xarxes i dispositius. Contacta’ns per saber-ne més!

Comparteix aquest article en xarxes socials

Compartir a Twitter
Compartir a LinkedIn
Compartir a Facebook
Compartir a WhatsApp
Compartir per mail