El blog d'Andorra Telecom

què és 5G

Taula de continguts

Què és la xarxa 5G i quines diferències hi ha amb la 4G?

Saps què és 5G, la cinquena generació de xarxes mòbils? La tecnologia avança dia rere dia; amb el pas dels anys, el tipus de connexió que utilitzem per connectar-nos a Internet ha anat evolucionant. Fa temps que parlem de les diferències entre 2G, 3G, 4G i wifi. Avui, t’expliquem què és 5G, una tecnologia que es va implementar a Andorra a finals del 2021 i que, des de fa uns mesos, ja està disponible per a iPhone i ara també per a Samsung

Xarxa 5G: què és?

Fem servir el concepte 5G per referir-nos a la cinquena generació de xarxes mòbils, una tecnologia que ha anat evolucionant al llarg dels anys. Per saber exactament què és 5G i quines diferències suposa pel que fa a les altres tecnologies, hem de recordar quines funcionalitats oferien les altres xarxes que utilitzàvem fa uns anys. La xarxa 1G, per començar, només ens permetia parlar per telèfon. Després, va néixer la xarxa 2G, que ens va permetre enviar missatges SMS.

Amb el pas dels anys, els telèfons van anar evolucionant i van arribar els telèfons intel·ligents, que cada cop inclouen més funcionalitats i opcions. La tecnologia 3G va ser la que va incorporar la connexió a Internet. La xarxa 4G va incorporar la banda ampla, que va suposar importants avantatges en comparació amb l’anterior. Uns exemples d’això són possibilitat de reproduir vídeos en directe i l’opció de seguir navegant en banda ampla mentre parles, gràcies a la veu sobre 4G (VoLTe o Veu en HD).

Dit això, què és 5G? 5G és una nova tecnologia que ens permet navegar a través del telèfon mòbil a una velocitat molt més alta. A més de la velocitat, una altra característica important de la xarxa 5G és la seva latència; és a dir, el temps de resposta de la xarxa. D’altra banda, aquesta tecnologia permet que un nombre més gran de dispositius estiguin connectats al mateix temps.

Quins són els avantatges de la xarxa 5G?

Veiem, per tant, que la velocitat, la latència i el nombre de dispositius connectats són les característiques principals de la xarxa 5G, i això fa que aquesta destaqui i es diferenciï de la tecnologia 4G. No obstant això, no ens hem d’oblidar d’altres avantatges que aquesta tecnologia suposa; aquests resulten beneficiosos no només en relació amb l’ús de dispositius, sinó també per al nostre dia a dia. En comentem els principals a continuació:

  • S’estima que aquest tipus de tecnologia pot ajudar a augmentar la durabilitat dels dispositius, ja que implica un menor consum d’energia. Això vol dir que alguns dispositius de l’internet de les coses podrien tenir una vida útil més llarga.
  • A causa de l’augment de l’amplada de banda, el 5G permet processar volums més elevats de dades en menys temps, independentment del lloc on es trobi l’usuari.
  • Les característiques d’aquesta tecnologia poden contribuir a impulsar noves tecnologies; nous negocis que oferiran diferents tipus de solucions innovadores en àmbits diversos, com ara la salut o la seguretat. I nous mètodes d’ensenyament, relacionats amb la realitat augmentada i la realitat virtual. 

Diferències entre 4G i 5G

El 5G suposa moltes novetats pel que fa a la generació anterior, el 4G. La diferència principal és la velocitat a la qual les dues xarxes permeten navegar; el 5G pot arribar a tenir una velocitat teòrica màxima d’1,5 Gbps, ja que agrupa la capacitat del 5G i del 4G. Això vol dir que, amb la xarxa 5G, és possible carregar i descarregar arxius del núvol de forma molt més ràpida.

Quant a la latència, aquesta és inferior en el cas del 5G, en concret, és d’un o dos mil·lisegons, la qual cosa significa una sensació d’immediatesa o de temps real. Aquesta ofereix, així, la possibilitat d’interacció en un mateix lloc, malgrat trobar-se a quilòmetres de distància. Altres bons exemples de les bondats que ens ofereix el 5G són totes aquelles aplicacions de realitat virtual, intel·ligència artificial o plataformes de trading on el temps de resposta (entre petició i execució) és determinant.

Altres diferències entre el 4G i el 5G inclouen el fet que aquesta segona tecnologia permet augmentar el rendiment de la bateria dels dispositius i un augment en l’amplada de banda.

Gràcies a tots els avantatges de la tecnologia 5G, que ja està disponible a Andorra, podràs treure el màxim profit al teu dispositiu mòbil. Vols saber quina tarifa és la més recomanable per connectar-te a Internet al teu dia a dia? Et convidem a conèixer totes les opcions que tenim disponibles a Andorra Telecom.

Comparteix aquest article en xarxes socials

Compartir a Twitter
Compartir a LinkedIn
Compartir a Facebook
Compartir a WhatsApp
Compartir per mail