El blog d'Andorra Telecom

Telecomunicaciones-y-ciencia-ficcion-como-las-peliculas-y-series-han-predicho-la-llegada-de-la-IA

Taula de continguts

Telecomunicacions i ciència-ficció: com les pel·lícules i sèries han predit l’arribada de la IA

Les telecomunicacions i la ciència-ficció tenen una història molt llarga, pràcticament des que existeix el cinema. Aquí coneixeràs algunes sèries i pel·lícules que van ser profètiques amb el desenvolupament de la Intel·ligència artificial (IA). 

Telecomunicacions i ciència-ficció: sèries que ens van parlar de la Intel·ligència Artificial

El futurisme va ser un clixé a la literatura del segle XIX, i autors com Julio Verne o Mary Shelley van fantasiar a les seves novel·les amb possibilitats que s’escapaven del coneixement del moment; de vegades, de manera constructiva, i d’altres, com a distopia.

El desenvolupament de la fotografia, i sobretot el cinema, van aprofundir en aquestes possibilitats. Amb l’avantatge que ara és possible plantejar una història audiovisual. Tot i que aquest era un repte, perquè implicava plasmar les noves màquines o criatures amb el màxim de realisme possible, jugant amb la imaginació del públic. Ara, resulta que la Intel·ligència Artificial és una tendència a llarg termini. 

I, de fet, aquest fantasiejar amb el que avui coneixem com Intel·ligència artificial va començar ben aviat. Si la primera pel·lícula data del 1896 (muda), ja tenim pel·lícules a la dècada del 1920 que suggereixen aquests escenaris. Vegem exemples de televisió, tant en pel·lícules com en sèries:

1. Metropolis (1927)

Les primeres pel·lícules són mudes, perquè el so no es va introduir massivament fins la dècada de 1930. No obstant, la producció alemanya Metropolis, el 1927, és la primera que inclou un robot amb forma humana, vagament semblant a una dona. En aquest cas, la seva transcendència ha estat tal que la UNESCO la considera Memòria del Món per la seva visió expressionista de la societat del moment. 

2. Els Supersònics (1962)

La sèrie de dibuixos animats Els Supersònics, del 1962, presentava una llar en la qual tot es feia de manera automatitzada. D’alguna manera, es preludia el que avui en dia és la domòtica i el concepte de smart home. Cal assenyalar que això també s’ha donat en pel·lícules i sèries posteriors, però aquesta va ser pionera. 

3. 2001: Una odissea a l’espai (1968)

2001: Una odissea a l’espai, del 1968, és una de les pel·lícules futuristes més famoses. I què ens aporta en relació a la Intel·ligència Artificial? Doncs bé, en aquest film es representa com un ordinador d’altes capacitats (el HAL 9000) és capaç de revoltar-se contra el seu creador i posar-lo en greus problemes. En definitiva, suposaria un estadi de IA molt avançat en el que aquesta pren el protagonisme. Moltes vegades s’ha plantejat si, algun dia, la IA pot ser una amenaça per a nosaltres perquè tingui vida pròpia, i aquí s’exposa aquesta problemàtica. 

4. La generación de Proteo (1977)

La pel·lícula La generación de Proteo, del 1977 mostra una vegada més els riscos que la IA venci als seus creadors. Aquí un ordinador té capacitats per a curar malalties greus, però arriba a humanitzar-se i a “enamorar-se” de l’esposa del seu creador, fins al punt d’establir mecanismes de control asfixiants tipus voyeur postmodern. Tenim, doncs un exemple de futur distòpic. 

5. Star Wars: La guerra de les galàxies (1977)

La saga Star Wars: La guerra de les galàxies, que es va iniciar el 1977, és futurisme en estat pur. Així i tot, aquí el que ens interessa és posar el focus en els presagis que va fer de la IA al seu dia. Com a element innovador, destacarem els androides C3PO o R2-D2 i la representació d’hologrames, com succeeix amb la Princesa Leia. A les següents entregues, s’ha profunditzat amb aquestes possibilitats. 

6. Blade Runner (1982)

Una altra de les pel·lícules de culte relacionades amb futurs distòpics és Blade Runner, del 1982. Com a aportació o presagi del que després ha estat la IA, posem l’exemple dels replicants, que són rèpliques androides d’éssers humans, indistingibles a simple vista. Si bé la pel·lícula és una adaptació d’una novel·la anterior, planteja clarament un futur que, amb el que sabem avui, no sembla tan llunyà. 

7. Matrix (1999)

Matrix, del 1999, és una altra de les pel·lícules que han marcat una època tant per la seva estètica com por el rerefons filosòfic que proposa. En aquest cas, hi hauria uns protagonistes artificials que han “hackejat” el sistema per les seves altes capacitats, dirigint als humans. Tindríem un exemple recent de com les màquines superen al creador, i qui estigui interessat en els escenaris conspiratius pot tenir en compte aquesta possibilitat. 

8. Els Simpson (2001)

La sèrie Els Simpson, amb origen l’any 1987, a tingut diverses referències a la IA, més o menys explícites. Un exemple el tenim a l’especial de Halloween del 2001, en el que la casa  “s’enamora” de la Marge Simpson. Tot i que ja s’havia donat l’existència de cases autònomes en anteriors especials de la sèrie, aquest va ser significatiu, perquè ens mostra el poder de la domòtica portat a l’extrem, amb sentiments. 

En resum…

Les telecomunicacions i la ciència-ficció sempre han estat un binomi imaginatiu pel potencial que tenen. Necessites una connexió a internet wifi d’altes prestacions per a la teva llar? A Andorra Telecom te la podem proporcionar amb tot el necessari per a una experiència satisfactòria. ¡Contacta amb nosaltres i t’ho explicarem!

Comparteix aquest article en xarxes socials

Compartir a Twitter
Compartir a LinkedIn
Compartir a Facebook
Compartir a WhatsApp
Compartir per mail