El blog d'Andorra Telecom

Wifi-o-Cable-de-Red-¿Que-es-mejor

Taula de continguts

Wifi o cable de xarxa: què és millor?

Les tecnologies de connectivitat de wifi o cable de xarxa Ethernet per a Internet són diferents i tenen avantatges i desavantatges. Aquí et donem més detalls perquè triïs amb criteri. 

Wifi o cable de xarxa, avantatges i desavantatges de cada opció

Les tecnologies wifi o cable de xarxa es diferencien pel tipus la connexió. En el cas del wifi, el dispositiu capta un senyal a distància, amb més o menys intensitat. Per contra, el cable de xarxa es connecta directament del dispositiu a l’encaminador o a un adaptador que el connecta directament.

A la dècada de 1990, les connexions a Internet eren, necessàriament, mitjançant cable. El motiu era eminentment tecnològic: només els ordinadors es connectaven a Internet; dispositius com els telèfons mòbils feien els seus primers passos i les tauletes no existien, per això no hi havia connexions wifi. Els centres de treball tenien diversos ordinadors connectats per cable, respectivament, de manera individual. 

Tot i això, en les dues últimes dècades hi ha hagut un canvi exponencial. L’enfocament de l’internet de les coses (IoT) fa que diferents objectes puguin tenir connexió a Internet, gràcies a sistemes com ara Bluetooth o wifi, i que es pugui treballar a distància i enviar paquets d’informació. El canvi, aquí, ha estat rellevant. I si tenim en compte que més de la meitat de la població està connectada a Internet, amb més raó és important que hi hagi noves connectivitats. 

Ara, la majoria de vegades funcionen amb wifi, encara que hi ha altres possibilitats; la veritat és que, si ens plantegem la disjuntiva entre wifi o cable de xarxa és perquè la segona opció se segueix utilitzant. I és convenient que sapiguem quina és la millor opció depenent del cas. Ara comprovarem els avantatges i desavantatges: 

Avantatges i desavantatges del wifi

El principal avantatge del wifi, i que ha fet que es generalitzi, és que serveix per a una multitud de dispositius. Amb un encaminador de senyal mitjà, pots connectar el teu ordinador, tauleta o telèfon mòbil. El principal motiu, a més de la facilitat de connexió, és que hi ha més dispositius compatibles. Això, evidentment, és molt més còmode que funcionar amb una connexió de cable clàssic, perquè guanyes marge de maniobra, i això s’agraeix.

Les connexions wifi no fan servir cables, de manera que no t’hauràs de preocupar de tenir una infraestructura física complexa. Simplement, has tenir l’encaminador connectat i, a partir d’aquí, treballar amb els teus dispositius. No cal dir que això suposa, igualment, un estalvi econòmic, perquè no cal fer obres de calat. Per tant, no és estrany que sigui l’opció preferida quan es tracta de connexions domèstiques. 

El principal desavantatge és que, en alguns casos, la intensitat del senyal no és la mateixa. De tota manera, cal assenyalar que això es pot solucionar mitjançant la instal·lació de repetidors per al senyal o la reducció del nombre de dispositius connectats. D’altra banda, comptar amb una connexió més ràpida també ajudarà a tenir una millor experiència de navegació; aquí hi ha diverses possibilitats. 

Un altre aspecte que pot ser un desavantatge és la possibilitat que hi hagi intrusions de tercers. En aquest cas, el millor és que limitis el nombre de dispositius que hi poden accedir i que, a més, la contrasenya no es comparteixi amb ningú. Amb aquestes dues mesures hauria de ser suficient. 

Avantatges i desavantatges del cable de xarxa Ethernet

La connexió d’un dispositiu per cable té com a principal avantatge la qualitat i l’estabilitat del senyal, així com una latència menor. I això, quan es tracta de treballar, és especialment rellevant. No estaràs exposat, per exemple, a que el senyal de wifi estigui més fluix. I, com a conseqüència d’ambdós factors, la velocitat és més gran, encara que aquesta diferència s’hagi retallat amb els anys. 

La connexió directa per cable és més segura, a priori, que una connexió wifi per les seves característiques. El motiu? Que no és possible que un tercer s’hi connecti de manera remota captant el senyal, perquè és d’ús exclusiu d’un dispositiu. De tota manera, has de saber que avui dia hi ha sistemes de xifratge molt útils i contrasenyes potents. 

El principal desavantatge, i un és menor, és que només pots connectar un dispositiu o dos. Per tant, encara que concentraràs l’energia en un centre, no podràs aprofitar la connexió per a altres usos. En aquest sentit, estem davant d’un tipus de connexió que és molt analògica, per les limitacions òbvies. 

Finalment, cal recordar que la connexió amb cable implica, o bé un munt de cables pel terra de casa, o bé que hagis de fer obres, amb el consegüent destorb. Per tant, és una opció que té més requisits. I el problema és que, per moltes obres que facis, el nombre de connexions serà limitat. 

Conclusió

L’elecció entre wifi o cable de xarxa depèn de tu, però, sens dubte, si vols una connexió integral a tota la casa, l’ideal és el wifi. Cerques un proveïdor fiable i que t’ajudi a que cap zona de casa teva es quedi sense connectivitat? A Andorra Telecom t’oferim diverses opcions de connexió wifi amb diferents velocitats. Truca’ns per saber-ne més!

Comparteix aquest article en xarxes socials

Compartir a Twitter
Compartir a LinkedIn
Compartir a Facebook
Compartir a WhatsApp
Compartir per mail