El blog d'Andorra Telecom

¿Que-son-las-redes-de-nueva-generacion

Taula de continguts

Què són les xarxes de nova generació?

Les xarxes de nova generació són el futur de la connectivitat per moltes raons. Vols saber què són, com funcionen i els beneficis? Aquí te’n donem alguns detalls.

Les xarxes de nova generació: definició i funcionalitats

El concepte de xarxes de nova generació s’utilitza per a aquelles en què es pretén millorar la transmissió de dades. Això serveix per a tot tipus de contextos, però és cert que és més comú a les xarxes professionals.

Cal dir, abans de res, que aquesta idea no és nova i hem d’anar a principis de la dècada del 2000 per sentir-ne parlar. Bàsicament, el que es pretén és que la transmissió de dades sigui més ràpida i amb millor definició. I, encara més, també serveixen per a diverses funcionalitats, tant per a serveis de veu, audiovisuals o d’àudio. El canvi tecnològic és que substitueix el model de commutador pel de transmissió de paquets.

En general, la transmissió de paquets proporciona versatilitat, i hi ha nombroses possibilitats. A més, convé assenyalar que amb el temps s’ha evolucionat amb l’aparició de noves xarxes. En conseqüència, és una tecnologia interessant que permet diverses opcions, sobretot quan cal gestionar una quantitat ingent de dades. Si es tracta de gestionar una intranet o centre de dades, aquestes xarxes aporten un valor afegit.

El resultat general és una millor transmissió en tots els sentits, en comparació a les xarxes de primera generació. Aquí t’expliquem quines són les principals xarxes de propera generació, i els seus beneficis.

Les principals xarxes de nova generació

Els principals tipus de xarxes de nova generació que hi ha són dos: d’una banda, les Xarxes Definides per Software (SDN) i les Next Generation Network (NGN). I cal assenyalar que la segona està més evolucionada que la primera. Aquestes són les característiques de cadascuna:

SDN

Les Xarxes Definides per Software (SDN) són les que utilitzen controladors basats en una interfície de software o API per dirigir el trànsit de les mateixes i per comunicar-se amb el hardware. Com? Separant les funcions d’enviament de dades de les de control.

Aquest model de xarxa té diversos avantatges a nivell professional pel que fa a les xarxes de primera generació: per exemple, cal menys inversió en hardware perquè hi ha menys saturació d’ús; també, és possible desplegar aplicacions, són programables, escalables i es triga menys a gestionar-les. Els primers exemples van aparèixer a principis del 2000 i el software Skype, amb el seu model de trucades per IP, va ser un dels primers programes que les van utilitzar.

En definitiva, tot això implica que és més fàcil fer les mateixes operacions, i que estalvies a curt i mitjà termini.

NGN

Les Next Generation Network (NGN) són una evolució que introdueix diverses novetats. Funcionen, en essència, mitjançant l’intercanvi massiu de paquets d’informació. Estan concebudes, doncs, per treballar amb informació a gran escala. I, com amb les SDN, es proporcionen serveis d’àudio, audiovisuals, veu, dades i multimèdia.

Aquest tipus de xarxes tenen nombrosos avantatges que cal tenir en compte. En primer lloc, que facilita les accions multitasca. El segon avantatge és que són estables, de manera que són idònies per treballar amb protocols IP. A més, faciliten la mobilitat, cosa que és ideal en un entorn de teletreball. Un altre aspecte rellevant és que es pot accedir de manera lliure a diferents proveïdors. Hi ha compatibilitat amb altres tipus de xarxes. I, finalment, permeten desagregar funcions, cosa que facilita l’escalabilitat.

Aquestes xarxes són ideals per treballar a gran escala. Es multipliquen les possibilitats, es redueixen costos, i es millora l’experiència d’usuari. A més, s’afavoreix la convergència de xarxes, unint els avantatges de les tradicionals i les noves.

Com es poden fer servir les xarxes de nova generació en el teu dia a dia?

Les opcions de fer servir aquestes xarxes quotidianament són diverses i, sense la seva aparició, seria difícil entendre com funcionen avui determinats programes. En qualsevol cas, podem posar els casos següents:

Emmagatzematge

La capacitat d’emmagatzematge de dades gràcies a una xarxa de nova generació és més gran. De fet, la tecnologia de paquets de dades afavoreix l’escalabilitat i, per tant, és més fàcil gestionar més informació.

Trànsit ingent de dades

El trànsit de dades que es pot gestionar amb aquest tipus de xarxes és superior a les xarxes tradicionals. La raó és que són escalables, de manera que es poden gestionar pics d’informació puntuals amb més facilitat, evitant la temuda saturació.

Utilització d’opcions múltiples 

Les possibilitats que hi ha amb aquestes xarxes són múltiples. Com que es poden transmetre paquets de dades, és possible reproduir en menys temps tota mena de fitxers multimèdia. Aquesta característica és més important, si és possible, a les NGN, perquè tenen més capacitat.

Conclusió

Les xarxes de nova generació tenen nombrosos avantatges en l’ús professional. A Andorra Telecom comptem amb diferents serveis de xarxes per a professionals i particulars. Vols saber-ne més? Contacta’ns i  et donarem més detalls!

Comparteix aquest article en xarxes socials

Compartir a Twitter
Compartir a LinkedIn
Compartir a Facebook
Compartir a WhatsApp
Compartir per mail